вівторок, 21 червня 2016 р.

Плетіння Гердану на саморобному верстаті

Перш ніж приступити до втілення простого майстер класу з плетіння Гердану в етнічному стилі, необхідно підібрати до обраної схемою (рис. 1-2) бісер. Для плетіння такої прикраси не варто використовувати дешевий китайський бісер. Краще вибрати чеська, матовий з перламутровим переливом.
Рис. 1 "Широка частина"Рис. 2 "Вузька частина"


Необхідно також підготувати спеціальну бісерну нитку, голку для плетіння, коробочки для бісеру та картонну коробку або ткацький верстат.
Етапи роботи

Враховуючи, що даний майстер клас передбачає станочное плетіння, то при його відсутності можна змайструвати нехитре пристосування: зробивши невеликі надрізи в коробці з щільного картону по горизонтальних сторонах натягнути вісім ниток на однаковій відстані.



Створення Гердану починається з вузької частини. Кількість ниток при верстатному плетінні створюється на одну більше, ніж кількість бісеринок в горизонтальному ряду схеми. Це пов'язано з тим, що кожна бісеринка укладається між рядами, як на фото.

Довжина ниток залежить від майбутнього виробу. Рукодільниці вважають, що розмах руки це якраз той розмір, який необхідний. Нитки добре натягуються, закріплюються на картонному пристосуванні за допомогою канцелярського прищіпок.

Бісер розсипається по ємностей. Робочу нитку протягують в голку, залишаючи обов'язково кінчик не менше п'ятнадцяти сантиметрів. Нанизують за схемою сім бісеринок.

Робочий відрізок з нанизаними намистинками пропускається під основними нитками, так щоб кожна бісеринка розташувалася в окремій клітинці між ними.

Голка протягується в розподілений ряд бісеру і проходить над основними нитками. При витягуванні голки нитку трохи натягується.

Наступний ряд повторюється так само. Всі дії повторюються до моменту, поки не закінчиться нитка або візерунок вже не буде поміщатися. Коли частина плетіння вже не поміщається, готову частину знімають і відтягують, щоб зробити нові ряди.



Для закріплення нової нитки потрібно зробити повернення на один ряд, і голку вивести з-під кількох бісеринок. Вузлики роблять навколо основи, вгорі і внизу ряду. Голка проходить в інші бісеринки, які залишалися, нитка потрібно обрізати до необхідної довжини.

Нова нитка закріплюється таким же чином, але голка проходить в останньому ряду через перші бісеринки. Обов'язково залишаємо невеликий хвіст. Затягуються кілька вузликів. Візерунок плетуть до його розширеної частини за схемою.




Коли плетіння дійшло до розширення, додають потрібну кількість основних ниток. Для цієї дії знадобиться ще одна голка. У неї протягають нитку необхідної довжини. Голка проходить в останній ряд, так щоб центр був у бісеринках.

Отримані бічні нитки закріплюються на верстаті, (див. Фото). Перетягувати їх не варто, щоб вони не Покос.



На робочу нитку нанизують бісер згідно зі схемою і розміщують бісер між основними нитками.

Візерунок плетіння продовжується до тих пір, поки не потрібно буде зменшувати кількість ниток.



Для зменшення голку проводять між першою і останньою ниткою основи, звужуючи тим самим візерунок. Звуження відбувається по візерунку схеми до тих пір, поки не буде готовий останній ряд.



Далі потрібно зняти виріб з верстата і нанизати бісеріни для вставок, продовжуючи подальше плетіння візерунка за схемою. Так, створюється одна половинка Гердану.




Першу половину Гердану знімають з верстата і плетуть також другу. Коли обидві половинки готові їх з'єднують завдяки вільно нанизаним бісеринки у вигляді бахроми.



Представлений майстер клас передбачає створення бахроми з того ж бісеру, що й основний малюнок орнаменту, але при бажанні можна додати крапельку своєї фантазії і нанизувати різні намистинки в поєднанні з бісером.
источник

Немає коментарів:

Дописати коментар